De Veluwe is een van de mooiste natuurgebieden dat Nederland rijk is. Veel mensen kiezen er dan ook voor om geregeld een weekendje weg hierdoor te brengen of zelfs een eigen chalet op de Veluwe te kopen. Want ook op de lange termijn raak je niet uitgekeken op de Veluwe!

Naast de prachtige natuur biedt de Veluwe namelijk vele pittoreske dorpjes en stadjes om te bezoeken. In dit artikel zullen we enkele van de leukste dorpen in de buurt van de Veluwe bespreken.

Ermelo

Ermelo is een sfeervol dorpje met veel groen en natuur. Het heeft een gezellig centrum met leuke winkeltjes, restaurants en terrasjes. In de omgeving van Ermelo vind je uitgestrekte heidevelden en bossen waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Bezoek ook zeker het Streekmuseum Ermelo, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van het dorp.

Elburg

Elburg is een historisch stadje aan de rand van de Veluwe en staat bekend om zijn prachtige oude binnenstad met smalle straatjes, grachten en oude huizen. Bezoek zeker de Vischpoort, een middeleeuwse stadspoort die nu dienstdoet als museum. In Elburg zijn ook diverse gezellige terrassen en restaurants te vinden.

Harderwijk

Harderwijk is een prachtig stadje met een rijke historie en een levendige sfeer. Het oude centrum staat vol met monumentale panden, musea en gezellige terrasjes. Breng een bezoek aan het Dolfinarium, het Marius van Dokkum Museum of maak een rondvaart over het Veluwemeer.

Nunspeet

Nunspeet is een idyllisch dorp omgeven door prachtige natuur en uitgestrekte bossen. Het is een geliefde bestemming voor wandelaars en fietsers. Bezoek het Noord-Veluws Museum, waar je kunt genieten van kunstwerken van bekende Nederlandse schilders.

Putten

Putten is een gezellig dorp met veel groen en natuur. Het heeft een levendig centrum met leuke winkeltjes, restaurants en terrasjes. Breng een bezoek aan het Boerderijmuseum, waar je meer te weten kunt komen over het leven op de boerderij in vroegere tijden.

Vaassen

Vaassen is een charmant dorpje aan de rand van de Veluwe en is bekend vanwege het imposante kasteel de Cannenburch. Dit kasteel is zeker een bezoekje waard en biedt een prachtig uitzicht op de omgeving. Ook de historische watermolen van Vaassen is een bezoekje waard.

Hattem

Hattem is een klein, sfeervol stadje aan de IJssel met een rijke historie. Het oude centrum staat vol met monumentale panden en gezellige terrasjes. Breng een bezoek aan het Anton Pieck Museum, waar je kunt genieten van de kunstwerken van deze bekende Nederlandse kunstenaar.

Garderen

Garderen is een gezellig dorpje omringd door bossen en heidevelden. Het heeft een aantal interessante bezienswaardigheden, zoals het Veluws Zandsculpturenfestijn, waar je kunt genieten van prachtige zandsculpturen. Ook de beroemde beeldentuin van Garderen is een bezoekje waard.

Heerde

Heerde is een pittoresk dorpje aan de rand van de Veluwe en is een paradijs voor natuurliefhebbers. In de omgeving van Heerde vind je uitgestrekte bossen en heidevelden waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Bezoek ook zeker de Schaapskooi, waar je kunt zien hoe de schapen op de Veluwe grazen.

Beekbergen

Beekbergen is een sfeervol dorpje aan de rand van de Veluwe en is een populaire bestemming voor natuurliefhebbers. In de omgeving van Beekbergen vind je uitgestrekte bossen, heidevelden en prachtige beken. Bezoek ook zeker de Stoomtrein Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, waar je een nostalgische treinrit kunt maken door het prachtige landschap.

Al deze dorpen hebben hun eigen charme en bieden veel mogelijkheden voor een ontspannen dagje uit. Of je nu houdt van wandelen en fietsen, cultuur en geschiedenis, of gewoon lekker ontspannen op een terrasje wilt zitten, deze dorpen hebben voor ieder wat wils. Maak dus zeker eens een uitstapje naar een van deze leuke dorpen in de buurt van de Veluwe en ontdek zelf waarom ze zo de moeite waard zijn!