Elke ondernemer weet dat een gezonde cashflow, in het Nederlands ook wel kasstroom genoemd, onmisbaar is voor elk bedrijf. Alleen door constant op de hoogte te zijn van de inkomsten en uitgaven van jouw bedrijf kun je accuraat inschatten hoe de zaken ervoor staan, en hoe het met jouw bedrijf gaat. Ook belangrijk: als je een lening wilt aanvragen, kijken kredietverleners vaak naar de cashflow van je bedrijf. De cashflow bepaalt dus deels hoeveel je mag lenen. Dat maakt de cashflow dus enorm belangrijk, en iets waar je zelf graag zoveel mogelijk zelf de controle over hebt.

Misgelopen geld

Toch gaat het niet altijd helemaal goed. Een gezonde cashflow handhaven is lastig, zeker als je bedrijf nog wat kleinschaliger is. De grootste boosdoener hierin zijn vaak facturen: ondernemers verliezen op jaarbasis enorm veel geld door facturen die te laat, of zelfs helemaal niet betaald worden. En als je dat geld nodig hebt om je eigen rekeningen en salarissen uit te betalen, dan kan een kleine tegenslag zich al snel tot een enorm risico ontwikkelen. Dit kan zo ver uit de hand lopen dat zelfs de traditionele financiële strategieën niet meer voldoende zijn: wat doe je dan?

Zelf in de hand houden

Als je ervoor wilt zorgen dat jij als ondernemer zelf de touwtjes in handen kunt houden, dan is factoring de ideale oplossing. Factoring is een strategie waarbij bedrijven hun facturen aan een derde partij kunnen verkopen. Deze zogenoemde factor betaalt een deel van jouw factuurwaarde onmiddellijk uit, zodat de cashflow nooit onderbroken wordt, en je jouw maandelijkse lasten zonder problemen kunt betalen. Zodra jouw facturen door de klant zijn betaald, trekt de factor een klein deel van het bedrag af ter vergoeding, en betaalt hij het resterende bedrag weer door aan het bedrijf. Zo helpt factoring met het beperken van risico’s, en loop jij als ondernemer niet constant tegen dezelfde problemen aan.

Handig om te weten

Elk factoring bedrijf ontvangt dus een kleine vergoeding voor zijn diensten. Daar krijg je als ondernemer echter wel een hoop voor terug! De factor neemt als onderdeel van zijn dienstverlening veel verantwoordelijkheden over. Zij verzorgen bijvoorbeeld het innen van de openstaande facturen bij jouw klanten. Ideaal, want zo houd jij als ondernemer tijd over voor jouw kernactiviteiten. Ook kun je je gaan richten op geheel nieuwe ondernemingen: binnen no-time kan jouw bedrijf zo haast moeiteloos verder groeien.

Schuldenvrij

Een ander, enorm groot voordeel aan factoring is dat het bedrijven de kans biedt om schulden te voorkomen. In tegenstelling tot een lening, draait het bij factoring juist om verkopen: je verkoopt jouw facturen aan een factor, wat er op die manier voor zorgt dat er geen schuld op de balans komt. Sterker nog: factoring bevordert juist de financiële flexibiliteit. Bedrijven kunnen hun overeenkomst met de factor aanpassen op basis van hun eigen behoeftes. Zo hoeft jouw bedrijf dus geen rekening meer te houden met vaste leenvoorwaarden, of rentetarieven. Dit biedt perspectieven voor de lange termijn, en verzekert jouw bedrijf van financiële gezondheid.